Profil de recherche
Raphaël Stephens est chargé de recherche à UniLaSalle Beauvais et membre du laboratoire InTerACT. Ses travaux actuels portent sur la prospective et l’élaboration de scénarios appliqués au domaine agri-alimentaire, dans le cadre de la Chaire Mutation des systèmes d’élevage et enjeux sociétaux. Il est chercheur associé au LISIS depuis janvier 2023, après y avoir effectué sa thèse (2014-2020) puis un postdoctorat (2021-2022).
Ses thématiques postdoctorales l’ont amené à étudier les processus de co-création et d’innovation ouverte visant les transformations urbaines durables. Intégré au projet Horizon 2020 MOSAIC (Mission Oriented SwafS to Advance Innovation through Co-creation), il a fait partie de l’équipe menée par Douglas Robinson, aux côtés d’Evelyne Lhoste, Allison Loconto et Mireille Matt. Il y a co-dirigé l’élaboration d’une revue d’expériences de co-création et à oeuvré par la suite à sa valorisation scientifique.
Il est docteur en sciences sociales de l’AgroParisTech (Ecole Doctorale ABIES) suite à une thèse sur les transitions de régimes agri-alimentaires métropolitains, qu’il a écrite sous la direction de Marc Barbier.
Son profil de recherche interdisciplinaire (sociologie, STS, géographie, gestion, urbanisme) mobilise des concepts et méthodologies variés (agri-alimentation, transitions durables, étudies des innovations, humanités numériques). Il fait également, à travers ses travaux et publications, un usage important de CorText.Manager et d’autres méthodes et outils des sciences sociales numériques.
Le coeur de sa recherche articule trois grands axes : (i) Alternative Food Networks et transitions de régimes agri-alimentaires ; (ii) Cultures et environnements alimentaires numériques ; (iii) Innovation ouverte et alimentation durable.
Il enseigne ou a enseigné les sciences et techniques en sociétés, les méthodes en sciences sociales numériques, le management stratégique et les transitions et innovations agri-alimentaires à Sciences-Po, l’ESSEC, Audencia et l’Université Gustave Eiffel.
Raphaël a auparavant travaillé cinq ans à l’international dans le secteur financier, en financements structurés (export, projet, PPP, leasing fiscal, gestion des risques réglementaires), et auparavant en microfinance. Il est diplômé de University College London (MSc International Planning ; BA Geography), et du programme grande école de Audencia Nantes Ecole de Management. D’un profil fortement international, il a vécu au Royaume-Uni et au Mexique et parle cinq langues couramment (français, anglais, espagnol, portugais, allemand).
Mots-clés
Agri-food studies (Alternative Food Networks, food transitions, food environments, digitalization of food) ; innovations and transitions studies (sociotechnical regimes ; co-creation ; prosumption) ; digital humanities (lexicometrics ; network analysis).
Articles en revue à comité de lecture
Stephens, R. J. S. (2024). Alternative Food Networks and agri-food regime transitions: evolution of institutional knowledge on local food from the fruits and vegetables sector in France. Sustainability Science, 1-15. Springer.
Stephens, R. (2022). Etudier les circuits courts par les traces numériques de leurs réseaux. Le cas de la plateforme La Ruche qui dit Oui! en Ile-de-France. EchoGéo, 60/2022.
Stephens, R. and Barbier, M. (2021). Digital fooding, cashless marketplaces and reconnection in intermediated third places : Conceptualizing metropolitan food provision in the age of prosumption. Journal of Rural Studies, 82 , pp. 366 – 379. Elsevier.
Stephens, R. (2021). Un nouveau métier de l’alimentation: Le modèle de « La Ruche qui dit Oui! » ou l’organisation d’un réseau de circuits courts numériques entre producteurs et consommateurs locaux. Pour, 239(1), 85-102.
Publications
Stephens, R. et Robinson, D.K.R. (2022). MOSAIC Deliverable 2.1. Co-creation review. Experiences of co-creation from Science with and for Society and other initiatives.
Thèse de doctorat
Circuits alimentaires alternatifs et transition du régime de « provision ». Etude sociotechnique dans le contexte francilien.
Direction : Marc BARBIER, UMR LISIS – INRAE.
Jury : Monique POULOT, Université Paris-Nanterre (rapporteuse). Franck COCHOY, Université Toulouse Jean-Jaurès (rapporteur). Emmanuel KESSOUS, AgroParisTech (président). Bruno TURNHEIM, Manchester Institute of Innovation Research (membre).
Liens
Résumé de thèse de doctorat
https://www.theses.fr/s194006
Lien vers la revue d’expériences de co-création pour le projet MOSAIC (Deliverable 2.1)
https://zenodo.org/records/7446495
ENGLISH
Research profile
Raphaël Stephens is a researcher at the InTerACT lab of UniLaSalle Beauvais. His current research focusses on forecasting and scenarios in the domain of agri-food, as part of the Chair on Transitions in livestock systems and societal impacts. He has been an associate researcher at LISIS since January 2023, after conducting his doctoral thesis there from 2014-2020, after which he was a postdoctoral researcher from 2021-2022.
In the course of his postdoctoral work he studied co-creation and open innovation processes geared to enacting transformative change for sustainable cities. As part of Horizon 2020 project MOSAIC (Mission Oriented SwafS to Advance Innovation through Co-creation), he was part of a team led by Douglas Robinson, alongside Evelyne Lhoste, Allison Loconto and Mireille Matt. For MOSAIC he co-directed the study and write-up of a co-creation experience review which is currently undergoing scientific valorization.
He is a doctor of social sciences from AgroParisTech (Ecole Doctorale ABIES), after writing a doctoral thesis on agri-food regime transitions in urban contexts supervised by Marc Barbier.
His interdisciplinary research profile (sociology, STS, geography, management, urban planning) mobilizes concepts and methodologies which are diverse (agri-food studies, transitions studies, innovation studies, digital humanities). He has also extensively used CorText.Manager and other “quali-quanti” digital social science methods and tools in his scientific research and publications.
The heart of his research articulates three main axes: (i) Alternative Food Networks and agri-food regime transitions; (ii) Digital food cultures and environments; (iii) Open innovation and sustainable food.
He teaches courses in science and technology studies, digital social science methods, strategic management and agri-food studies at Sciences-Po, ESSEC, Audencia and Université Gustave Eiffel.
Raphaël previously worked for five years in the international financial sector, in structured finance (export, project, PPP, tax-lease and regulatory risk management), and prior to this in microfinance. He is a graduate of University College London (MSc International Planning; BA Geography), and of the management program at Audencia Nantes Management School. Highly international, he has lived in the UK and Mexico and is entirely fluent in five languages (French, English, Spanish, Portuguese, German).
Keywords
Agri-food studies (Alternative Food Networks, food transitions, food environments, digitalization of food); innovations and transitions studies (sociotechnical regimes, co-creation, prosumption); digital humanities (lexicometrics ; network analysis).
Peer-reviewed publications
Stephens, R. J. S. (2024). Alternative Food Networks and agri-food regime transitions: evolution of institutional knowledge on local food from the fruits and vegetables sector in France. Sustainability Science, 1-15. Springer.
Stephens, R. (2022). Digitalized local food platforms and network trace analysis. A digital social science method to study the Parisian network of La Ruche qui dit Oui!. EchoGéo, 60/2022.
Stephens, R. and Barbier, M. (2021). Digital fooding, cashless marketplaces and reconnection in intermediated third places: Conceptualizing metropolitan food provision in the age of prosumption. Journal of Rural Studies, 82, pp. 366 – 379. Elsevier.
Stephens, R. (2021). Entrepreneur intermediaries in Digital Alternative Food Networks: values, business models and ambivalent platform relations. Pour, 239(1), 85-102.
Other publications
Stephens, R. et Robinson, D.K.R. (2022). MOSAIC Deliverable 2.1. Co-creation review. Experiences of co- creation from Science with and for Society and other initiatives.
Doctoral thesis
Alternative Food Networks and transition in the food provisioning regime. A sociotechnical study in the context of metropolitan Paris.
Supervision: Professor Marc BARBIER, UMR LISIS
Jury: Professor Monique POULOT, Université Paris-Nanterre (referee). Professor Franck COCHOY, Université Toulouse Jean-Jaurès (referee). Professor Emmanuel KESSOUS, AgroParisTech (president). Doctor Bruno TURNHEIM, Manchester Institute of Innovation Research (member).
Links
Doctoral thesis summary:
Link to the Co-creation experience review for MOSAIC: https://zenodo.org/records/7446495